Oxitocina și democrația

Oxitocina și democrația

 

Oamenii secolului 21 sînt extrem de preocupați să facă bani, cît mai mulți bani… Cu banii ăștia au posibilitatea să facă o mulțime de alte chestii pe care ei le consideră… importante: să se plimbe oriunde pe planetă și chiar în afara ei (dacă li se scoală toana), să pună și să dărîme guverne, să înalțe case, castele și alte lucruri pămîntene și (evident) temporare, să se-nconjoare de tot felul de utilități tehnice “fără de care nu se poate” (de pildă, bolizi de sute de cai putere pentru ucis pietoni nevinovați), să întrețină permanent un nivel ridicat al hormonului numit adrenalină, generatorul multor năzdrăvănii – unele cu efecte benefice pentru omenire, altele doar ca niște porți nedorite către lumea de “dincolo”.

Există convingerea că oamenii care au foarte mulți bani nu sînt, nici pe departe, niște fericiți. Ei afirmă vrute și nevrute, dar… Fără a face studii extrem de aprofundate, putem spune că oamenii acestei planete sînt, în majoritatea lor covîrșitoare, oameni fără bani sau fără bani mulți. Aceleași studii… neexhaustive ne-ar dezvălui că această majoritate e în măsură să dovedească faptul că știe mult mai exact și profund ce înseamnă conceptul de fericire, față de minoritatea “binecuvîntată” de Midas. Cei cu bani mulți au “tot ce vor”, iar ce nu au, cumpară. IUBIREA nu se cumpără, iar “cei cu bani mulți” se fac că nu știu lucrul ăsta. Și, de aici, li se trag foarte multe drame…

Și, totuși, oamenii ăștia nu iubesc, nu sînt iubiți? Ba da, pentru simplul motiv că… sînt oameni.  Iar Creatorul a folosit aceleași “ingrediente” pentru toți, indiferent că pe unii i-a “procopsit” cu bani mulți și foarte mulți, iar altora le-a dat mai multă… oxitocină. Oxitocina e un hormon pe care-l generează hipofiza oricărui cetățean, în anumite condiții. Ei, aici e-aici. Se pare că (= oamenii de știință afirmă) acest hormon declanșează-n noi sentimentul IUBIRII și de-aici n-a fost decît un pas pînă la scenarii de film, cu iz de SeFe (căutați în meniu “Credeți în cronometre?”). Poate că acele cronometre din film măsurau chiar concentrația de oxitocină a subiectului, la un moment dat. Și dădeau alarma: el (ea) e cel sortit(ă)! Prea ar fi simplu, credeți-mă.

Studiile arată că acest hormon este secretat în exces în momentul în care persoana iubită ne iese-n cale, cînd îmbrățișezi ființa iubită și, mai evident, în momentul în care cei doi fac dragoste (nu sex!). E limpede că nu degeaba a fost trecut în inventarul ființei umane. Dar la fel de-adevărat e și faptul  că repartiția (și funcționarea) lui e extrem de inegală. Oricare alt interes (și în primul rînd cel financiar) poate determina un comportament care mimează perfect dragostea adevărată. E plină literatura universală de personaje care fac și desfac vieți, jonglînd cu IUBIREA afișată cu atîta convingere, c-ai zice că respectivii au cisterne cu oxitocină-n creier. Aiurea! Viața bate cartea! Detașați-vă de ceea ce citiți și mărturisiți, în fața monitorului, de cite ori v-ați pierdut suflul în adîncimea albastrului ochilor EI / LUI, în timp EA / EL mai trecea o victimă pe răbojul vieților jertfite pe altarul adrenalinei?

Adrenalină, oxitocină, serotonină… Doamne, multe ai mai pus și-n creierele noastre! Serotonina, de pildă, e menită să diminueze anxietatea – te crezi în siguranță totală în fața ochilor fermecători ai “cobrei”! Și procesul continuă: oxitocina sporește sentimentul de ÎNCREDERE, crește optimismul și generează un calm olimpian. Cei care trăiesc, cu adevărat, sentimentul iubirii se simt în al nouălea cer și iarna poate fi ca vara, dacă sufletul lor așa simte! Oxitocina le alimentează acest sentiment. Nivelul variabil de oxitocină pompată din hipofizele oamenilor variază, însă, așa încît optimismul unuia poa’ să dea peste placiditatea altuia și… drama-i gata.

Toți locuitorii planetei sînt oameni, așa încît toți au hipofiză și nu  trebuie să judecăm extremist – cei care au mulți bani pot compensa financiar deficitul de oxitocină (de fapt, bietul hormon e ignorat total – ochiu’ dracului domină scena). Dar nici nu putem vorbi de simțiri sau sentimente. Ceilalți au acces mult mai direct la beneficiile oxitocinei pentru că… sentimentul vine din interior, nu din seiful băncii. Nici în cazul lor nu trebuie judecat extremist – știți vorba aia celebră: “Dumnezeu îți dă, da’ nu-ți bagă și-n traistă.”

Sper să nu fiu acuzat de obsesii zodiacale, dacă am să fac următoarea remarcă: oxitocina este hormonul care sporește enorm ÎNCREDEREA. De altfel, el este secretat și-n momentul în care mama începe alăptarea, pentru a PERFECTA (oarecum) relația de încredere între mamă și făt. Așadar, efectul major al acestui hormon, care se finalizează cu sentimentul de IUBIRE, este sporirea ÎNCREDERII, care, am  spus-o în mod repetat, este trăsătura definitorie a Scorpionului. Acest fapt poate constitui premisa unei alte deducții: Scorpionii au, prin grija Creatorului și configurațiile astrale, un exces de oxitocină. Nu fiți invidioși! E o realitate! Scorpionii iubesc TOTAL și îndeplinirea, în mod bilateral, a condițiilor generate de prezența hipofizarului hormon îi poate determina să mute, fără prea mare efort, Himalaya în Marea Neagră și piramidele egiptene pe Cercul Polar de Nord. Atenție! Numai în situația îndeplinirii în mod “bilateral” a condițiilor sau, cu alte cuvinte, ființa declanșatoare de oxitocină trebuie să fie convinsă că propria hipofiză e la fel de vioaie la vederea “celuilalt”.  Altfel…  “N-ai  avut noroc, vere!”

Oxitocina se vinde la farmacie (pentru îmbunătățirea lactației) și se administrează, în timpul nașterii, pentru… alte motive. N-am auzit să fi cumpărat cineva oxitocină ca să-și modifice pragul declanșării sentimentului de IUBIRE. Poate unii, trecuți printr-o oarece școală, au prins din zbor spusa Sf. Augustin: “Iubește și fă ce vrei”. Cum cu iubirea e foarte greu (toți oamenii vor să fie iubiți, nu să-i iubească pe alții), 2-3 pastile de oxitocină ar rezolva, poate, problema cu IUBIREA. Că de făcut, oricum face fiecare ce vrea…  Că-i democrație!

One Response to Oxitocina și democrația
  1. Da, un tratament cu oxitocina dupa o depresie de durata are efecte vizibile! Probat!


[top]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

UA-23386192-3